top of page

Konflikter håndteres nænsomt

Fonden Sparta

25. mar. 2020

Fonden Sparta uddanner medarbejderne efter Durewall-metoden, som lærer dem at arbejde med – og ikke imod – kroppens naturlige bevægemønster. Denne helt unikke metode bygger på en humanistisk indstilling og en etisk optræden med mennesket i centrum Det lyder måske lidt vildt, at den japanske selvforsvarsteknik jiu-jitsu indgår i en måde at håndtere konflikter i sammenhænge, hvor der kan forekomme vold og trusler.

Men jiu-jitsu betyder blød teknik – og metoden handler netop om at undgå magtanvendelse eller fastholdelse med mindre, det er yderst nødvendigt.
Metoden hedder Durewall-metoden eller Nænsom Nødværge®, og hos Fonden Sparta har man taget teknikken til sig og er i gang med at uddanne tre medarbejdere, som efterfølgende skal instruere resten af personalet.
- Vi hørte om Durewall-metoden og synes, det lød som en god måde at håndtere konflikter; noget som er meget relevant for vores målgruppe. Vi vil altid gerne undgå, at konflikter ender i magtanvendelse. Og det kan vi minimere med disse teknikker, som er udviklet af Kurt Durewall, der har været en af de ypperste inden for jiu-jitsu. Principperne bliver brugt i hele Sverige i dag, fortæller afdelingsleder Paw Frandsen, der er en af dem, som færdiggør sin uddannelse i foråret 2020.
- Når vi ønsker at minimere brugen af magtanvendelse, handler det blandt andet om livskvalitet. For borgeren naturligvis, men også for medarbejderen, da det er psykisk belastende hver gang man må anvende magt. Samtidig er det bedre for relationen mellem borger og medarbejder; der dør noget i relationen, når man er nødt til at fastholde eller anvende magt. Så hvis man kan guide i stedet, er det meget bedre, forklarer Paw Frandsen.

Humant selvforsvar
På kurset i Nænsom Nødværge® bliver Paw og hans kolleger oplært i konkrete værktøjer, hvor de lærer at håndtere forskellige episoder med ’humant selvforsvar’ i stedet for magtanvendelse.
- Vi lærer, hvordan vi håndterer og kommer væk fra en potentielt farlig situation, der ellers kan ende med fastholdelse. Vi lærer, hvordan vi arbejder med kroppens naturlige bevægelsesmønstre og bruger meget skånsomme fysiske greb uden unødige vrid. Dette er primært tænkt til vores voksne handicappede, fortæller Paw Frandsen, som mener, at alle, der arbejder med borgere, der er udad-reagerende og hvor der kan forekomme vold og trusler, vil kunne have gavn af at lære Durewall-metoden, der i bund og grund bygger på en humanistisk indstilling og en etisk optræden med mennesket i centrum.
Hos Fonden Sparta er planen at alle medarbejdere over tid skal lære principperne, grundteknikkerne og de forskellige greb. Og Paw Frandsen og hans to kolleger, der er under uddannelse, lærer i forbindelse med kurset at undervise andre, planlægge og udføre undervisning for andre og at give og modtage feedback.
- Vi skal jo bruge principperne, så de passer bedst for os og inden for dette udvikle vores egne metoder. Ved at gennemføre undervisning af alle medarbejdere, bliver vi alle bedre til at arbejde med os selv og vores parathed, når situationen opstår, siger han.

Ti principper
Nænsom Nørværge® er bygget op efter ti grundprincipper:
• Mindst mulig kraft – altså så mild kraftanvendelse som muligt
• Balance - det man gør, skal stå mål med det, modparten gør
• Afstandstilpasning – at være opmærksom på, at man befinder sig komfortabelt i forhold til borgeren
• Friktionsændring – man lærer at flytte sig, guide borgeren uden om konfrontation
• Bevægelsesenergi – man bruger sin energi til eksempelvis at dreje borgeren
• Naturlige bevægelsesmønstre – så ingen kommer ud i yderpunkter
• Vejrtrækningsteknik – man lærer at styre sit åndedræt, da borgeren spejler sig i vejrtrækningen, som kan signalere eksempelvis vrede
• Beskyttelse – af både ansat og borger
• Bestemthed - verbalt og fysisk
• Hensyn

- Jeg synes, at hensyn og mindst mulig kraft er noget at det aller-vigtiste. Så hverken borgeren eller vi kommer til skade og vi undgår fastholdelse eller magtanvendelse – til gavn for alles ve og vel, siger Paw Frandsen.

bottom of page